Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Wetenschappelijke onderzoeken

Cryotherapie bij sporters

Gunstige effecten van hele lichaam cryotherapie op hemolyse bij sporters
Auteurs: Giuseppe Banfi, Melegati Gianluca, Barassi Alessandra, Gianvico Melzi d’Eril
Bron: Journal of Human Sport and Exercise. 01/01/2009

Intensief sporten kan tot bloedarmoede leiden. Dat komt omdat intensief sporten gepaard gaat met intravasculaire hemolyse. Bij dit proces raken rode bloedcellen beschadigd. Een tekort aan rode bloedcellen leidt tot bloedarmoede (anemie), wat een negatief effect heeft op het prestatievermogen. Uit een Italiaans onderzoek onder 10 professionele rugbyspelers blijkt dat intravasculaire hemolyse door cryotherapie vermindert. Cryotherapie kan dus nuttig zijn om sportersanemie – en andere fysiologische stoornissen die het gevolg zijn van hemolyse – te behandelen.

Acute koeling van het hele lichaam voor inspanningsgebonden hyperthermie: een systematische review
Auteurs: Brendon P McDermott, Douglas J Casa, Matthew S Ganio, Rebecca M Lopez, Susan W Yeargin, Lawrence E Armstrong, Carl M Maresh

Onderdompeling in ijswater is de meest efficiënte manier om inspanningsgebonden hyperthermie (een verhoogde lichaamstemperatuur die het gevolg is van zware inspanning) te behandelen. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van bestaande onderzoeken naar lichaamskoeling bij inspanningsgebonden hyperthermie.
Bron: Journal of atletic training. 44 (1): 84-93.

Verbetering van spierkracht en prestatie door hele lichaam cryotherapie bij -110° C van 1, 2 en 3 minuten
Fricke, R. Grapow G., Knauer G.
Westerlandklinik Bad Seebruch, Vlotho/Germany

Cryotherapie bij -110° C resulteert in een toename van de piekkracht en piekprestatie van de spieren in de benen, omdat het de daadwerkelijke uitvoering van spierarbeid vergemakkelijkt. De beste resultaten worden verkregen na een behandeling van 2 minuten. Dit blijkt uit een Duits onderzoek onder 30 gezonde mensen.

Sprint na 2 minuten hele lichaam cryotherapie bij -110° C
R. Fricke, K. Hofmeister. Th. Nobbe, G. Knauer
Westerlandklinik Bad Seebruch, Vlotho/Germany

Cryotherapie (1 sessie van 2 minuten bij -110° C) kan leiden tot verbetering van de sprintprestatie. Dit blijkt uit een Duits onderzoek onder studenten fysiotherapie en studenten geneeskunde.

Hele lichaam cryotherapie van 2 minuten bij -110° C vergroot spierkracht en prestatie
Na cryotherapie (1 sessie van 2 minuten bij -110° C) neemt de kracht en prestatie van de spieren rondom de knie toe. De toename is procentueel groter wanneer sporters na de sessie een pauze van 5 minuten nemen dan wanneer ze een pauze van 2 minuten nemen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek onder 7 vrouwen.

 

Cryotherapie bij depressieve stoornissen en angststoornissen

De invloed van hele lichaam cryotherapie op de geestelijke gezondheid
Auteurs: J Rymaszewska, D Biały, Z Zagrobelny, A Kiejna
Bron: Psychiatria polska 34 (4): 649-53. ISSN: 0033-2674

Cryotherapie vermindert pijn. Ook heeft het een direct effect op de mentale toestand. Dit uit zich in een verbeterde stemming, diepe ontspanning, het gevoel herboren te zijn, een gevoel van troost en euforie. Deze veranderde toestand blijft nog lang na het beëindigen van een aantal sessies cryotherapie bestaan, zo blijkt uit een Pools onderzoek.

Cryotherapie als aanvullende behandeling bij depressieve stoornissen en angststoornissen
Auteurs: Joanna Rymaszewska, David Ramsey, Sylwia Chładzińska-Kiejna

Cryotherapie kan mogelijk een rol spelen bij stemmings- en angststoornissen als aanvullende behandeling op een behandeling met medicijnen. Uit een Pools onderzoek kwam naar voren dat de patiënten met depressieve stoornissen na cryotherapie (15 sessies, 1 sessie per dag) minder depressief waren. De patiënten met angststoornissen waren minder angstig.
Bron: Archivum immunologiae et therapiae experimentalis. 56 (1): 63-8. ISSN: 0004-069XDOI: 10,1007 / s00005-008-0006-5

Kan kortdurende blootstelling aan extreem lage temperaturen worden gebruikt als aanvullende therapie bij affectieve stoornissen en angststoornissen?
Auteurs: Joanna Rymaszewska, David Ramsey, Sylwia Chładzińska-Kiejna, Andrzej Kiejna
Cryotherapie bij temperaturen tussen -110° C en -160° C als aanvullende behandeling op een behandeling met medicijnen vermindert de ernst van depressieve klachten en angstklachten en vergroot het welbevinden. Het effect treedt al op na 3 weken. Dit blijkt uit een Pools onderzoek.
Bron: Psychiatria polska. 41 (5): 625-36. ISSN: 0033-2674

 

Cryotherapie bij reumatische aandoeningen

Cryotherapie bij patiënten met ontstekingsreuma. Een prospectieve studie
Auteurs: Kay-P Braun, Sabine Brookman-Amissah, Katrin Geissler, Doris Ast, Matthias May, Helmut Ernst
Met cryotherapie kan bij mensen met ontstekingsreuma in 2 maanden tijd een significante vermindering van pijn worden bereikt. Hierdoor kunnen ze vaker of intensievere fysiotherapie krijgen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek onder patiënten met de ziekte van Bechterew en patiënten met reumatoïde artritis.
Bron: Medizinische Klinik (Munchen, Duitsland: 1983). 01/04/2009; 104(3): 192-6. ISSN: 0723-5003
DOI: 10.1007/s00063-009-1031-9

Cryotherapie bij revalidatie van patiënten met reumatische aandoeningen – pilotstudie
Auteurs: D Metzger, C Zwingmann, W Protz, WH Jäckel

Cryotherapie kan op korte termijn leiden tot vermindering van pijn. Dit vergemakkelijkt intensieve toepassing van fysiotherapie en ergotherapie, aldus Duitse onderzoekers. Ze concluderen verder dat de behandelprocedure goed uitvoerbaar is en dat de behandeling voor de meeste mensen goed te verdragen is. Voor patiënten met chronische lage rugpijn of reumatische aandoeningen is cryotherapie een essentieel onderdeel van het revalidatieprogramma, concluderen de onderzoekers.
Bron: Die revalidatie. 01/05/2000; 39 (2): 93-100. ISSN: 0034-3536

Het effect van hele lichaam cryotherapie op parameters voor de beweeglijkheid van de wervelkolom bij patiënten met de ziekte van Bechterew
Auteurs: Agata Stanek, Aleksander Sieroń, Grzegorz Cieslar, Beata Matyszkiewicz, Irena Rozmus-Kuczia

Cryotherapie in combinatie met fysiotherapie leidt bij patiënten met de ziekte van Bechterew tot een significant grotere verbetering van de beweeglijkheid van de wervelkolom dan fysiotherapie alleen. Dit blijkt uit een Pools onderzoek.
Bron: Ortopedia, traumatologia, rehabilitacja. 01/11/2005; 7 (5): 549-54. ISSN: 1509-3492

Meerdere sessies hele lichaam cryotherapie in de cryostream bij inflammatorire reumatische aandoeningen. Een pilotstudie
Auteurs: Uwe Lange, Christine Uhlemann, Ulf Müller-Ladner

Cryotherapie kan een rol spelen bij het behandelen van reumatische aandoeningen. Het kan leiden tot vermindering van pijn, vermindering van ziekteactiviteit en vermindering van ontstekingsbevorderende cytokines. Ook kunnen patiënten met reumatische aandoeningen na cryotherapie beter functioneren. Dit blijkt uit een Duits onderzoek.
Medizinische Klinik (Munich, Germany : 1983). 01/07/2008; 103(6):383-388. ISSN: 0723-5003
DOI: 10.1007/s00063-008-1056-5

Effect van verschillende vormen van cryotherapie op pijn en ziekteactiviteit bij reumatoïde artritis. Een gerandomiseerde enkelblinde gecontroleerde klinische studie 
Auteurs: HE Hirvonen, MK Mikkelsson, H Kautiainen, TH Pohjolainen, M Leirisalo-Repo

Cryotherapie in combinatie met fysiotherapie kan pijn verlichten bij patiënten met reumatoïde artritis. Blootstelling van het hele lichaam aan extreme kou (-110°C) heeft een iets groter effect op het verminderen van pijn dan cryotherapie bij -60°C, het lokaal toedienen van koude lucht (-30°C) of het gebruik van cold packs. Dit blijkt uit een Fins onderzoek.
Bron: Clinical and experimental reumatology. 24 (3): 295-301. ISSN: 0392-856X

Hele lichaam cryotherapie voor inflammatoire en niet-inflammatoire reumatische aandoeningen
D. Kargus, K. Blum, T. Täuber, J. Teuber, Bayreuth

Cryotherapie is een goede aanvulling op de behandelmogelijkheden voor fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en reumatoïde artritis. De therapie heeft al snel effect op ernstige pijnklachten. Cryotherapie vermindert niet alleen pijn, maar vermindert ook het gebruik van medicatie en dus mogelijke bijwerkingen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek onder 89 patiënten.

Effecten van hele lichaam cryotherapie op het cytokinegehalte bij chronische polyartritis
C. Richter, R. Fricke

Cryotherapie heeft effecten op het immuunsysteem die relevant zijn voor mensen met chronische polyartritis. Het verlaagt onder andere de concentratie IL-6 in het bloed, waardoor een ontstekingsremmend effect optreedt. Dit blijkt uit een Duits onderzoek.

Blootstelling aan extreme kou (- 67,3° C) bij het fibromyalgiesyndroom
Chr. Guthenbrunner, G. Englert, M. Neues-Lahusen, A. Gehrke

Cryotherapie bij -67,3° C gedurende 1-3 minuten vermindert pijn bij patiënten met fibromyalgie en verbetert het algemeen welbevinden. Na cryotherapie neemt ook de tolerantie voor warmte en kou iets toe. Dit blijkt uit een Duits onderzoek. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of er bij meerdere sessies cryotherapie een verandering optreedt in de gevoeligheid voor pijn, warmte en kou en in het thermisch comfort (de mate waarin men de omgevingstemperatuur als behaaglijk ervaart).

Hele lichaam cryotherapie bij -110° C bij de ziekte van Bechterew
J. Wichmann, R. Fricke

Cryotherapie bij een temperatuur van -110° C heeft therapeutische meerwaarde als onderdeel van een gecombineerde behandeling van de ziekte van Bechterew. Het vermindert de ziekteactiviteit, vergroot de beweeglijkheid van de wervelkolom en vermindert klachten zoals ochtendstijfheid, abnormale vermoeidheid, gewrichtspijn en ervaren ongemak. Dit blijkt uit een Duits onderzoek onder 40 patiënten met de ziekte van Bechterew.

 

Cryotherapie bij andere lichamelijke aandoeningen

Onderzoek naar de effectiviteit van cryotherapie bij patiënten met tinnitus
Auteurs: Agnieszka Kaminska-Staruch, Jurek Olszewski

Cryotherapie kan effectief zijn bij het behandelen van tinnitus (oorsuizen). Dat blijkt uit een Pools onderzoek onder 120 patiënten met tinnitus. Bij een deel van deze patiënten nam het oorsuizen na cryotherapie af. Bij enkele patiënten verdween het zelfs. Er waren echter ook patiënten bij wie het oorsuizen licht toenam. Cryotherapie leidde bij de onderzochte groep ook tot een daling van het gemiddelde gehoorverlies en de gemiddelde gehoorbeschadiging.
Bron: Otolaryngologia polska. The Polish otolaryngology. 01/02/2007; 61(5):801-4. ISSN: 0030-6657

Onderzoek naar de bekkenstand bij patiënten met het SI-syndroom na behandeling met hele lichaam cryotherapie
Auteurs: Zbigniew Śliwiński, Wojciech Kufel, Beata Michalak, Bartłomiej Halat, Wojciech Kiebzak, Magdalena Wilk, Robert Jonak

Cryotherapie in combinatie met fysiotherapie geeft goede resultaten bij mensen met het SI-syndroom. Dit blijkt uit een Pools onderzoek. Het kan de pijn verminderen die ontstaat door druk op de banden. Ook kan het de spanning in bepaalde bekkenbodemspieren verminderen.
Bron: Ortopedia, traumatologia, rehabilitacja. 01/05/2005; 7 (2): 218-22. ISSN: 1509-3492

Cryotherapie bij osteoporose
Auteurs: K Ksiezopolska-Pietrzak

Cryotherapie in combinatie met fysiotherapie kan worden toegepast bij het voorkomen en behandelen van osteoporose (botontkalking). Het vermindert pijn en zwellingen, ontspant de skeletspieren en vergroot de kracht van deze spieren. Ook maakt het gewrichten soepeler. Dit blijkt uit een Pools onderzoek.
Bron: Polski merkuriusz lekarski: orgel Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. 1998/01/11; 5 (28): 222-4. ISSN: 1426-9686

 

Overige onderzoeken over cryotherapie

Longfunctie na (herhaalde) blootstelling aan extreem koude lucht (-110° C) tijdens hele lichaam cryotherapie
Auteurs: J Smolander, T Westerlund, A Uusitalo, B Dugué, J Oksa, M Mikkelsson

Cryotherapie leidt bij gezonde mensen tot een geringe vernauwing van de luchtwegen en niet tot verwijding van de luchtwegen, zoals eerder werd verondersteld. De behandeling lijkt niet schadelijk te zijn voor de longfunctie, maar bij gevoelige personen is voorzichtigheid geboden. Dit blijkt uit een Fins onderzoek.
Bron: Clinical physiology and functional imaging. 01/08/2006; 26 (4): 232-4. ISSN: 1475-0961DOI: 10.1111 / j.1475-097X.2006.00675.x

Thermische sensatie en thermisch comfort bij vrouwen die herhaaldelijk blootgesteld worden aan hele lichaam cryotherapie en vrouwen die ‘s winters zwemmen in ijskoud water
Auteurs: Juhani Smolander, Marja Mikkelsson, Juha Oksa, Tarja Westerlund, Juhani Leppäluoto, Pirkko Huttunen

Mensen die herhaaldelijk korte tijd worden blootgesteld aan ernstige kou (-110° C), wennen na de eerste serie blootstellingen aan deze kou. Ze ervaren de kou dan niet meer als onaangenaam. Dit blijkt uit een Fins onderzoek. Dit geldt zowel voor ’s winters zwemmen in ijskoud water als voor cryotherapie.
Bron: Physiology & behavior. 01/10/2004; 82 (4): 691-5. ISSN: 0031-9384DOI: 10.1016 / j.physbeh.2004.06.007

Directe effecten en effecten op lange termijn van ‘s winters zwemmen en hele lichaam cryotherapie op de plasma antioxidant capaciteit van gezonde vrouwen
Auteurs: B Dugué, J Smolander, T Westerlund, J Oksa, R Nieminen, E Moilanen, M Mikkelsson

Cryotherapie bij -110°C of ’s winters zwemmen in ijskoud water heeft een kortdurend effect op de totale plasma antioxidant capaciteit. Het effect is gering en niet bij iedereen even groot. Dit concludeert een onderzoeksgroep bestaande uit een Franse onderzoeker en enkele Scandinavische onderzoekers.
Scandinavian journal of clinical and laboratory investigation. 01/02/2005; 65(5):395-402. ISSN: 0036-5513
DOI: 10.1080/00365510510025728

Het monitoren van de effecten van hele lichaam cryotherapie door thermische beeldvorming: voorlopig rapport
Auteurs: Armand Cholewka, Zofia Drzazga, Aleksander Sieroń

Cryotherapie (10 sessies) leidt bij patiënten met lage rugpijn tot een lichte vermindering van ontstekingen. Dit blijkt uit een Pools onderzoek.
Bron: Physica medica: PM: een internationaal tijdschrift gewijd aan de toepassingen van de fysica in de geneeskunde en biologie: Publicatieblad van de Italiaanse Vereniging van Biomedische fysica (AIFB). 22 (2): 57-62. ISSN: 1120-1797DOI: 10.1016 / S1120-1797 (06) 80054-2

Effecten van langdurige blootstelling van het hele lichaam aan kou op de plasmaconcentraties van ACTH, bèta-endorfine, cortisol, catecholaminen en cytokines bij gezonde vrouwen
Auteurs: J Leppäluoto t Westerlund, P Huttunen, J Oksa, J Smolander, B Dugué, M Mikkelsson

De concentratie noradrenaline in het bloed stijgt na blootstelling aan extreme kou (-110° C). Dit gebeurt na cryotherapie, maar ook na ’s winters zwemmen in ijskoud water van 0-2 °C. Deze toename van noradrenaline kan een rol spelen bij het verminderen van pijn. Dit blijkt uit een Fins onderzoek.
Bron: Scandinavian journal of clinical and laboratory investigation. 01/02/2008; 68 (2): 145-53. ISSN: 0036-5513DOI: 10,1080 / 00365510701516350

Effecten van herhaalde blootstelling van het lichaam aan kou op de concentratie van groeihormoon, thyrotropine, prolactine en schildklierhormonen in het bloed van gezonde vrouwen
Auteurs: Juhani Smolander, Juhani Leppäluoto, Tarja Westerlund, Juha Oksa, Benoit Dugue, Marja Mikkelsson, Aimo Ruokonen

Meerdere sessies cryotherapie of meerdere malen ’s winters zwemmen in ijskoud water leidt bij gezonde vrouwen niet tot stoornissen die verband houden met een veranderde afscheiding van groeihormoon, prolactine, thyrotropine of schildklierhormonen. Dit blijkt uit een Fins onderzoek.
Bron: Cryobiologie. 01/07/2009; 58 (3): 275-8. ISSN: 1090-2392

 

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading